Productes de Proximitat (I) : La Mongeta del Carai

“Fruta y verdura local, de proximidad o de kilómetro 0, todo es lo mismo. Productos cultivados lo más cerca posible del punto de consumo. Porque así podemos recogerlos en el punto óptimo de maduración, evitamos costes de transporte y la contaminación que ello produce.”

Però, és molt més que tot això.

Té a veure amb l’entorn, amb la terra, amb les condicions climàtiques, amb el relleu, amb la cultura i les tradicions, té a veure amb el que ens transmet cada aliment, i de com un filet vedella ens parla de la pastura de la vaca, o de quin gust i quins colors tenen les verdures que han estat cultivades i mimades pel seu productor, perqué això es nota en el producte. Els que diuen que tot això són trucs de màrqueting per vendre més car, és que senzillament, no han provat la diferència.

El producte de proximitat, potser, no serà el millor producte, en tots els casos. Però, el que sí és el millor per a nosaltres, és conèixer la terra, conèixer el productor, i saber quanta passió hi posa en el seu treball, i veure com mima el seu camp i com tracta les seves verdures. Si us interessa conèixer més a fons temes relacionats amb el cultiu, és molt recomenable una visita a en Joan Salicrú, que va molt més enllà, i que de ben segur, us enlluernarà amb les seves explicacions.

Cuinar pot ser moltes coses, però perqué la Cuina ens emocioni és necesari, entre d’altres, obtenir un producte òptim, i aleshores, dur a terme una elaboració, que el respecti, i que tregui el millor d’aquest producte.  Depèn, tant de l’un, com de l’altre.

Desde CuinaVO i Slow Food del Vallès Oriental, cada setmana es tracten diferents productes i varietats autóctones recuperades, en aquesta ocasió es va parlar de la Mongeta del Carai, en aquest post us deixem una mica d’informació des del punt de vista gastronòmic:

La mongeta del Carai o del pecat és una varietat antiga, blanca, utilitzada per a elaborar mongeta seca i de gran qualitat gustativa. El seu conreu pràcticament havia desaparegut per raons comercials. L’any 1930, a la revista el cultivador moderno en cita el cultiu. Les fonts orals, indiquen que era poc comuna al Vallès abans dels anys 30 s.XX.. Es va anar introduint al Vallès, de manera progressiva, procedent del sud de Catalunya on era molt habitual. (Pons I., 2011).

De les proves realitzades, per l’Organització Llavors Orientals s’indica que el gra sec d’aquesta mongeta un cop s’ha cuit oportunament triplica en pes. La mongeta del ganxet no arriba a superar les 2,5 vegades d’increment. Destaca per la seva gran finor al paladar, amb sensació de plenitud ja que és molt carnosa i el seu alt sabor és, a més, persistent. És molt bona acabada de sortir de l’olla,  com, també, escorreguda i passada per la paella. Apropiada per tota mena de plats guisats, tant en carn com amb peix.
Dels tastos realitzats comparant la mongeta del carai amb d’altres varietats, com ara el ganxet,  s’ha pogut determinar que la potencia del seu gust és superior a la del ganxet i, en termes de farinositat i de duresa de la pell, no és molt superior a la del ganxet.

Més Informació:

https://productesdelvalles.files.wordpress.com/2012/06/estudi-mongeta-del-casrai_sense-annex-3.pdf

Us adjuntem la publicació a  SOM LLAMINERS DE RADIO SANT CELONI. Recepta de l’Elsa,  GALTA DE PORC AMB FONS DE CARN I CREMÓS DE MONGETES DEL CARAI amb el seu corresponent maridatge seleccionat per en Xavi.

Esperem que us agradi.

mongetes del carai

Mongeta del Carai

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s