La Xocolata

La xocolata és l’aliment basat en el cacau, conegut  pel seu particular sabor, textura i coloració.

La xocolata es va originar a Mèxic, probablement el 1500 aC. Els olmeques, nadius del golf de Mèxic, consumien el cacau. El segle III, la beguda de xocolata era consumida principalment per la classe alta dels maies amb fins cerimonials. En la seva composició, es barrejava el cacau amb bitxo, vainilla, mel, o altres components. Els asteques (segles XI a XVI), a més de consumir la xocolata com a beguda freda pròpia de classes altes, utilitzaven el cacau com a moneda i ho associaven amb Xochiquetzal, la deessa de la fertilitat.

Cristòfor Colom va portar alguns grans de cacau per mostrar-los als Reis Catòlics, però ningú no va saber què fer-ne i van ser oblidats. Les fonts originals de producció de cacau a l’època de la Nova Espanya es trobaven als estats mexicans de Chiapas, Tabasco i Oaxaca. Una vegada que els espanyols van conèixer l’existència del fruit i de la beguda que fabricaven els asteques amb ell, van quedar sorpresos per la seva textura i la seva fàcil preparació. S’atribueix a les monges d’Oaxaca la iniciativa de crear amb el cacau una beguda dolça, tal com la coneixem actualment, amb cacau, sucre de canya i canyella. Va tenir gran èxit i de seguida va ser difosa per Espanya i després per la resta d’Europa.

L’ aristocràcia de les grans nacions d’Europa seduïdes o temptades per aquest fruit, van decidir tenir les seves plantacions de cacau per a assegurar-se’n l’aprovisionament. Els francesos ho van fer a Martinica i Madagascar; els belgues al Congo; els anglesos a l’Índia oriental; els alemanys a Camerun; els holandesos a Ceilan i els portuguesos a Brasil.

xoxomateriaprima

El 1828, Conrad J. van Houten va patentar un mètode per a extreure el greix dels grans de cacau i obtenir cacau en pols i grassa de cacau. Gràcies a això va ser possible fabricar les modernes rajoles de xocolata. Daniel Peter, un pastisser suís va entrar en el negoci de la xocolata del seu sogre. El 1867 va començar a experimentar amb la llet com a ingredient. Va dur el seu nou producte, xocolata amb llet, al mercat el 1875. Va ser assistit en el procés de llevar el contingut d’aigua de la llet per prevenir la floridura per un veí, un fabricant d’aliments per a bebés: Henri Nestlé. El 1879 altre suís, Rodolphe Lindt, va desenvolupar un altre procés que va permetre donar a la xocolata, que fins a aquesta data tenia un sabor àcid i una teixidura sorrenca, el delicat sabor i la fina teixidura que ara coneixem.

 

Per què la xocolata és tan bona?

Una raó molt important en el plaer de la xocolata és que el seu punt de fusió és una mica menor que la temperatura del cos, així es fon dins la boca. La xocolata conté endorfines que són estimulants per al cervell que produeixen sensacions de plaer, i per això, alguns creuen que és un afrodisíac.

Beneficis per a la salut

Recerques recents demostren que el cacau o la xocolata negre té molts beneficis per a la salut, ja que conté antioxidants i preveu la hipertensió. La xocolata també és un aliment ric en calories amb alt contingut de greix.

postre coulant

També s’ha comprovat que la xocolata és un estimulant feble ja que conté teobromina i cafeïna en petites quantitats.

A la cultura, la xocolata és un dels dolços que més es regalen, per això forma part de diverses fesfes i tradicions, com els bombons de Sant Valentí a la cultura anglosaxona, la Mona de Pasqua catalana, els ous de Pasqua del nord d’Europa, els complements que es posen a l’arbre de Nadal en alguns països (d’on deriva el calendari d’Advent) o els berenars populars de Festa Major.

xoco

Algunes de les obres de ficció que se centren en la xocolata ja des del títol són el llibre de literatura infantil Charlie i la fàbrica de xocolata (amb seqüel·la i adaptació al cinema), la novel·la Como agua para chocolate de Laura Esquivel o Chocolat (pel·lícula de 2000).

La xocolata a Catalunya – “En Guàrdia” – Edu3CAT   (Audio)

La Història i la Cultura de la Xocolata a Catalunya – Maria Antònia Martí Escayol, pròleg Ferran Adrià  (pdf)

Altres links

http://xocolatacatalunya.blogspot.com.es/

http://www.20minutos.es/noticia/212000/0/chocolate/curativo/penicilina/

http://theshops.mx/los-beneficios-del-chocolate-segun-los-kuna/

http://www.excelenciasgourmet.com/noticia/chocolate-o-sucedaneo-%C2%BFcomo-identificarlos

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_6439000/6439781.stm

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s