La Tòfona

Les tòfones o trufes, a banda de ser unes exquisideses molt apreciades en la gastronomia, són un grup de fongs comestibles. El fruit o bolet es forma a sota terra, algunes espècies fan un bolet molt olorós i això fa que certs animals les descobreixin i, en menjar-les, en dispersin les espores.

tofona1
És reconeguda pels senglars, i també la reconeixen, els porcs i els gossos, alguns dels quals poden ser ensinistrats per a cercar-les.

perros-truferos

Es coneixen unes quaranta espècies de tòfones, una trentena a Europa, però només unes poques presenten interès gastronòmic.

afrodisiaco

 

Es creu que l’ús de les tòfona a la cuina s’origina a l’època dels antics egipcis. Una dada intrigant és que a l’Edat Mitjana es considerava una manifestació del dimoni, pel seu color negrenc i la seva aparença amorfa, també és cert que durant tota la història li han atribuït propietats afrodisíaques.

 

 

Quant a la producció als Països Catalans es cultiva principalment la tòfona negra i la tòfona d’estiu. Es fa en territoris que tenen sòls calcaris, generalment de baixa qualitat, La tòfona es reprodueix bé en aquests terrenys i pot aportar rendiment a la terra. Malgrat això, queden pocs tofonaires que s’hi dediquin en exclusiva, la majoria busquen tòfones fora dels seus altres treballs…

cistellatofona

“La tòfona sempre ha estat envoltada d’un vel misteriós, un bon tofonaire mai ensenyarà obertament el seu producte, perquè només observant-lo, diuen, que es pot saber on ha estat collit”

FIRES
La tòfona es comercialitza bàsicament a través de les fires i mercats que hi ha a les localitats amb tradició tofonera, sobretot a les comarques del Bàges, Berguedà i l’ Osona, encara que cada vegada hi ha més intermediaris. Als Països Catalans els mercats tofonaires se solen fer a llocs públics, principalment bars, on recol·lectors i compradors es troben i negocien un preu.

http://www.firadelatofona.com/

http://www.centelles.cat/firadelatofona/default.asp

http://www.elbergueda.cat/Cultura/Fires-i-Mercats/Fira-de-la-Tofona-del-Bergueda

Video  “Tòfona negra – Tasta Catalunya Osona”

Tasta Catalunya és un programa que, comarca a comarca, ens ajuda a conèixer els productes locals, els seus productors, establiments on comprar-los i restaurants on degustar-los.

Aquesta peça pertany al programa Tasta Catalunya de la comarca d’Osona, on els seus boscos són l’escenari més visitat pels cercadors de tòfones. Aquest reportatge ens explica com treballen els tofonaires i quin ús es fa de les tòfones en la gastronomia. Robert Mas, del restaurant Les Brases ens ensenya a preparar uns ous estrellats amb tòfona i pernil de glà.

Altres links

http://www.micofora.com/index.asp?al=&idioma=CA&opc=39&

http://www.mundotrufa.com/

http://www.bergactual.com/2009/12/01/el-diamant-negre-de-la-cuina-la-tofona-negra-intenta-fer-se-un-lloc-a-taula-i-al-camp

elcrucecapçalera

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s